Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na leczenie i rekonwalescencję pacjentów, dlatego jakość serwowanych im posiłków jest niezwykle ważna. Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. dba o to, aby nie tylko spełniały one określone normy i były smaczne, ale wspomagały równocześnie proces leczenia i poprawiały ogólną kondycję organizmu.
Naszym pacjentom zapewniamy bezpłatnie trzy posiłki - śniadanie, obiad i kolację. Wobec chorych, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego stosujemy dietę podstawową. Natomiast osobom, w przypadku których niezbędna jest dieta lecznicza zleca ją lekarz, uzależniając ją od stanu zdrowia i rodzaju zabiegów medycznych.
Dla chorych hospitalizowanych w naszym szpitalu posiłki przygotowuje Dział Żywienia. Są przyrządzane ze świeżych produktów i odpowiednio zbilansowane.
Posiłki trafiają do oddziałów w dwóch turach:
- Śniadanie – godz. 7.45, obiad – godz. 12.00, kolacja – godz. 16.45
- Śniadanie – godz. 8.15, obiad – godz. 12.45, kolacja – godz. 17.15
Posiłek nocny, przeznaczony dla pacjentów z cukrzycą typu 1, podawany jest przy kolacji.
Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych. Ci, którzy potrzebują do tego pomocy mogą na nią liczyć ze strony personelu medycznego lub/i opiekunów medycznych.
Ponadto pacjenci mogą zaopatrywać się w produkty spożywcze w znajdujących się na terenie szpitala bufecie „Erka” i w sklepie spożywczym „Orient”, a także w automatach z przekąskami i napojami.
W każdym oddziale szpitalnym do dyspozycji pacjentów jest również lodówka. Można z niej korzystać, przestrzegając odpowiednich zasad. Informacje na ten temat znajdują się na urządzeniach.